Yuri van Gelder kijkt samen met zijn advocaat naar juridische stappen, zodat hij alsnog aan de ringenfinale op de Olympische Spelen mee kan doen. Wat zijn de opties voor de Nederlandse turner?

1. Bindend advies

Volgens de overeenkomst die de olympische atleten hebben getekend met sportkoepel NOC*NSF moet een geschil worden voorgelegd aan een commissie van bindend adviseurs. Van Gelder en NOC*NSF benoemen in dit geval ieder een adviseur die gezamenlijk een
onafhankelijke voorzitter benoemen, die professioneel met rechtspraak is belast. Deze drie personen geven een bindend advies over het geschil.

Vraag is of Van Gelder nog bindend advies aan kan vragen, nu hij vertrokken is uit Rio. Mogelijk heeft hij de overeenkomst met NOC*NSF geschonden.

Volgens hoogleraar sport en recht Marjan Olfers heeft Van Gelder in ieder geval kostbare tijd verspeeld. “Hij had volgens het contract tussen NOC*NSF en de atleten in Rio spoedeisend en bindend advies kunnen vragen en meteen kunnen laten weten dat hij het er niet mee eens is”, zegt Olfers tegenover persbureau ANP.

2. Kort geding

Een kort geding bij een Nederlandse rechter is volgens Van Gelders advocaat Cor Hellingman de meest voor de hand liggende optie. Maar da

De vraag is of een rechter een eventuele zaak van Van Gelder niet-ontvankelijk zal verklaren, stelt strafrechtadvocaat Jeroen Soeteman, omdat Van Gelder volgens de getekende overeenkomst met NOC*NSF bindend advies aan had moeten vragen.

3. Sporttribunaal CAS

Het internationaal sporttribunaal CAS is tijdens de Spelen verplicht om binnen 24 uur een spoedprocedure voor te bereiden. Maar arbitrage bij het CAS in Rio ligt volgens hoogleraar Olfers niet voor de hand. Daarvoor is de instemming van beide partijen nodig en het is de vraag of NOC*NSF daarmee instemt.

Lastig verhaal

Volgens Olfers is van juridisch belang wat de grondslag is geweest van de verbanning uit Rio. Vraag is hoe NOC*NSF die motivatie op schrift heeft gezet. "Dat besluit is nooit openbaar gemaakt.'' Op basis daarvan kan Van Gelders raadsman Cor Hellingman wellicht gaten schieten in de uitsluiting. "Hij moet de onredelijkheid van het besluit aantonen en daarover kunnen wij nu niet oordelen, want we kennen de feiten niet. In een eventuele rechtszaak komt straks alles op tafel."

Olfers meent dat de term wangedrag altijd subjectief is. Maar NOC*NSF heeft volgens haar in het contract tussen sporter en sportkoepel een grote beleidsruimte. "Het is niet handig voor een olympische sporter om uren zoek te zijn, ook gezien eventuele dopingcontroles. Aan de andere kant is het een zware maatregel die tegen hem is genomen."

Vervanger aangewezen

Zelfs als alle juridische obstakels zijn overwonnen, dan nog is niet gezegd dat de ringenfinale haalbaar is. Een van de complicaties is het feit dat inmiddels een vervanger is aangewezen voor Van Gelder. In de toestelfinale staat nu op diens plaats de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues aangewezen.

Dat zou kunnen betekenen dat niet alleen rechtszaken tegen NOC*NSF en/of de turnbond KNGU zouden moeten worden aangespannen, maar mogelijk ook tegen de internationale turnbond om alsnog toegang te krijgen tot de toestelfinale.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl